.

Orbán Béla:

 

Șabbath Shelach Lecha

Să trimiți cercetași

2007

 

            Sâmbătă, tratăm exact aceleași porțiuni din Scriptură, care se tratează în sinagogi, tocmai pentru ca să fim, ca evrei, în rezonanță cu poporul evreu. Citim aceeași Pericopă, Sidra Parasha, porțiune scripturală, și aceeași Haftora, adică porțiune profetică legată ca mesaj de porțiunea scripturală, totuși noi avem un pic mai mult, pentru că ni s-a dat mai mult prin Cristos, nouă ni s-a dat un plus, care se leagă de vechiul Legământ, și care este nimic altceva decât Noul Legământ, cari se explică una pe alta, în ambele sensuri. Noul Legământ explică Vechiul și invers. NU se pot rupe sunt inseparabile! Da, numai că dacă sunt inseparabile, și noi trebuie să fim acolo, pentru că nici noi nu putem fi separați de Cuvântul lui Dumnezeu, dacă Cristos trăiește în noi. Deci oricum am privi problema, din toate punctele de vedere trebuie să fim în unitate, tocmai de aceea abordăm Sâmbetele, exact cu aceleași Pericope și exact cu aceleași porțiuni Scripturale pe care le tratează frații noștri evrei, doar că un pic diferit, un pic mai mult.

          Numele acestei zile de Sâmbătă, pentru că fiecare Sâmbătă are un nume, este Shabbath Shelach, și începe în Numeri capitolul 13 cu versetul 3, nu trebuie să căutați paginația, e inutil, oricum așa cum obișnuiesc voi merge și în alte locuri Scripturale. Pericopa începe în următorul fel: trimite bărbați să spioneze pământul Canaan. Și porțiunea aceasta este foarte plină de acțiune, suspans. O recomand tuturor! Atunci când spionii sunt trimiși , ei bine de fapt acei oameni nu sunt spioni. Și nici pe vremea lui Iosua, când au fost trimiși doi spioni, la fel nu au fost spioni în adevăratul sens al cuvântului. Pentru mine totuși în această săptămână, nu voi vorbi despre această trimiterea a lor, ci mai degrabă despre un alt fel de cercetare la care s-au dus. Pentru că noi nu mai suntem spioni. Noi nu trebuie să vedem ce este în Împărăția Cerurilor, ci trebuie să mărturisim despre această Împărăție! Este o diferență uriașă. Deci când este vorba despre Shelach: trimite, trimite pentru tine însuți, spioni. Aș traduce mai bine în maghiară, Convinge-te! Eu ți-am spus: „Un Canaan cu lapte și miere- păi, convinge-te!” Ceea ce promite Dumnezeu, îți și arată: așa arată! Deci în acest mod s-au dus spionii în Canaanul în care curgea lapte și miere! Apoi cum au venit ei înapoi, este o altă întrebare, dar acest Canaan în care curge lapte și  miere pentru noi are un mesaj foarte mare: cu lapte, cu miere. Logic, urmează că este și vacă, dacă este lapte, și sunt multe plante, cu flori multe, dacă e și miere. Așa obișnuiește Dumnezeu să ne transmită promisiunile Sale... înțelege, dacă este lapte, este miere, atunci este și jertfă, pentru că animalele acelea care dădeau laptele, erau animale de jertfă, și ai și bucurie, pentru că în Biblie mierea înseamnă bucurie. Ceea ce ți-a promis Dumnezeu, este același lucru pe care  mi l-a promis și mie și este nimic altceva decât Canaan în care curge lapte și miere. Jertfa continuă comportă cu sine bucurie. Viața ta predată lui Dumnezeu, trebuie să devină plină cu bucurie! Și tu ai aceeași promisiune. Acuma vrei să te duci să te convingi despre astea? Nu-i nevoie!

          Uită-te la fratele tău, are mărturie? Privește sus la Golgota, și vezi cum s-a împlinit lucrarea lui Cristos?  Din păcate este destul de puțină miere, și destul de puțin lapte, totuși mai este! Poate că aș putea să traduc astfel:  „mai este miere, mai este bucurie!”. Și vei putea experimenta și tu că mai există bucurie, dacă îți predai viața, și vei fi tu însuți jertfă, și atunci vei avea miere. Nici acestea două, nu se pot despărți. Canaan-ul nu este o țară de lapte, și nu este o țară de miere, ci este o țară în care curge laptele și mierea. Cele două sunt date împreună. Fără eliberare nu este bucurie. Sau îți pui acolo viața și ai bucurie, sau ai o bucurie falsă, sau trăiești o viață de fariseu, de victimă, căutând în lege totul, dar nu vei avea bucurie. Dumnezeu  nu vrea să fi nici fariseu și nici creștin însuflețit de bucurii sufletești! Dumnezeu vrea ca tu să intri în Canaan, fie că tu crezi, sau nu. Iar dacă nu crezi, convinge-te!  Doar că tu nu mai ai nevoie să trimiți spioni, ci exact invers: noi, care ne-am predat viețile deja, pe noi trebuie să se vadă acea bucurie care pentru ceilalți însemna faptul că i-au trimis pe spioni.

 Dragul meu frate! Tu ești un cercetaș care te-ai întors! În viața ta trebuie să fie mărturie. Valea Askor? Da, tu ar trebui să porți un strugure uriaș deja! Ce este strugurele? Sunt copiii lui Cristos. Ar trebui să porți un buchet de smochine cu rodii. Ce sunt acestea? Sunt simbolurile evreimi! Iar atunci când suntem împreună, struguri și smochine, ar trebui să fim ca roade aici. Să fim pentru ceilalți care nu cunosc mărturia lui Dumnezeu, noi înșine mărturie. Să fim un strugure uriaș, smochină și rodie. Acestea toate sunt simboluri. Și tu ești semn și chip...pentru ceilalți.  Acel semn, pe care Domnul nostru Ieshua HaMassiah îl poate da altora, și acea priveliște, care este lucrarea lui Cristos în tine, pe tine și prin tine. Dacă intră cineva aici acuma, vede strugurele și smochinul? Păi, ceva este. Va fi și mai mult, eu cred asta.  Spionii au fost trimiși, și trimiterea a început așa:  „ trimite pentru tine însuți....Shelach Lecha.” Cred că ar trebui să înțelegem acest proces, dacă tot mai vorbim un pic evreiește uneori: Shelach Lecha – are continuare… Shelach Lánú: trimite pentru noi. Apoi pe măsură ce înaintăm: …. Shelach Lachem: trimite lor. Shelach Lachem…Beit Lachem…Beit Lechem (Betlehem). Sunt aici concordanțe!

          Când spionii au venit înapoi am putea vorbi despre o cu totul diferită conjugare. Dumnezeu I-a vorbit lui Moise, trimite pentru tine însuți, să te convingi. Iar ei au venit înapoi spunând: noi vă spunem vouă ce a promis El! Cercul se închide. Poate că va fi nevoie să mai ascultați odată înregistrarea Cuvântului de astăzi, totuși înțelege-ți că Dumnezeu  I-a trimis în vremea aceea, în așa fel încât ei să vină înapoi cu mesajul: noi venim să vă spunem mesajul Lui ! Iar acest mesaj este,ceea ce este valabil și astăzi: ,,....împărăția cerurilor este aici...” Asta este toată misiunea noastră. Misiunea celui trimis, spionul care se întoarce din misiune să spună: noi am văzut, și vă spunem că este Beit Lachem, aveți casă, care nu este altceva decât Raiul promis.

           Suntem trimiși. Nu trimiși care se duc încolo, ci trimiși care se întorc de acolo. Noi trebuie să spunem ce a spus El. Nu continui conjugarea, dar trimisul de astăzi nu mai merge în afară, ca odinioară, ci vine înapoi. În lume trebuie să ieși, și să le spui ce a spus Acela, care te-a trimis pe tine. El ne-a trimis ca să vă spunem vouă: ,, împărăția cerurilor este aici”...Trimis? Iar eu cred că și în această privință trebuie să fim cristici.  Care a fost prima predică a lui Ieshua HaMassiah? Întoarceți-vă pentru că împărăția cerurilor este aproape....Aceasta a fost prima. Și misiunea ta este la fel. Eu știu deja că există împărăție a cerurilor, și vă spun și vouă pentru ca să știți și voi, că este împărăție a cerurilor. Pentru că El mi-a arătat-o, prin lucrarea Lui de răscumpărare, pentru ca să am lapte și miere, pe care le împărtășesc cu tine, pentru ca și ție Cina să fie o jertfă( și nu transformare a esenței materiale, ci trăirea efectivă a singurei jertfe și aducerea aminte de aceasta) și nu o cădere liberă, ci o veste de bucurie, reală: că sunt liber.  Pentru că prin faptul că eu vorbesc despre Împărăția Cerului, eu vestesc de fapt libertatea. Libertatea unei Împărății noi, al cărei cetățean poate fi oricine. Oricine...deci asta este treaba noastră.

          Știu că pare a fi complicat, dar, de ce suntem noi aici? De ce suntem noi credincioși creștini? De ce suntem noi copiii lui Ieshua HaMassiah? De ce suntem sub domnia Lui? Pentru ca să vorbim despre lapte? Cunosc tare mulți farisei! De diverse confesiuni, pe care nu vrea să le enumăr, pentru că sunt mulți farisei atât evrei, cât și creștini... E puțin lucru !

          Unde este mierea? Unde prinde legea viață? Pentru că legea în sine e puțin, fără har este prea puțin. Dar legea împreună cu harul, este lapte și miere: este împărăția cerului. Ce bine ar fi dacă am învăța acest lucru. Nu te opri la lege, e puțin. Nu te distra, cu bucurii sufletești, pentru că fără lege, este zero! Doar amândouă, împreună înseamnă Canaan!

          Poate că e un pic complicat, dar într-o zi vei înțelege, atunci când aici pe pământ vei realiza că nu avem un oraș care să rămână veșnic. Vei realiza, când vei avea o vârstă oarecare, sau din cauza a 220 volți, că sfârșitul e  destul de  aproape...Și atunci vei înțelege: eu am unde să mă duc, eu am lapte și miere.

Mulți înțeleg greșit, istoria oamenilor trimiși, nu au fost spioni! Ci au fost oameni care s-au convins apoi au devenit oameni ai mărturiei.  

Noi nu trebuie să mai mergem, pentru că noi avem pe Cineva care a venit de acolo din Rai și ne poate spune direct cum arată Raiul. Și știi cât de aproape? De aici din inima ta!

          Pentru că dacă tu îl primești în inima ta, împăratul ne conduce întotdeauna dinăuntru, și nu din afară spre interior...Din interior, din inimă îți va arăta ce înseamnă Împărăția Cerului. Și tot dinlăuntru îți va arăta legile Împărăției, prin Duhul Sfânt, El îți va vorbi, și va porni procesul de curățire, sfințire, și  eliberare. Pentru că Împăratul va începe să domnească din inima ta. Din inimă va ieși spre afară, spre exterior, mereu spre exterior puterea Lui, putere care este nimic altceva decât exercitarea puterii Lui  Împărătești și în timp, la un moment dat vei descoperi că El va prelua puterea asupra banilor tăi, asupra timpului tău....și pur și simplu toată puterea El o va prelua pentru că totul a început în inimă. Astăzi, despre Împărăție, despre Canaanul de astăzi, adică Pământul Făgăduinței Cel care este în tine vrea și va depune mărturie. Nu un alt om. De la un alt om poți primi maxim, invidie, vai ce bine-i de el! Un alt om nu poate să-ți dea Raiul. De la alt om poți doar să vezi evidențele existenței mierii, a bucuriei și a laptelui... Singur Împăratul ți le dă pe acestea. 

          De aceea, trecând pe teritoriul Noului Legământ, voi aborda trimiterea ucenicilor din Evanghelia lui Matei cap.10:

„1. Apoi Isus a chemat pe cei doisprezece ucenici ai Săi şi le-a dat putere să scoată afară duhurile necurate şi să tămăduiască orice fel de boală şi orice fel de neputinţă.2. Iată numele celor doisprezece apostoli:Cel dintâi, Simon, zis Petru, şi Andrei, fratele lui; Iacov, fiul lui Zebedei, şi Ioan, fratele lui;3. Filip şi Bartolomeu; Toma şi Matei, vameşul; Iacov, fiul lui Alfeu, şi Levi, zis şi Tadeu;
4. Simon, Canaanitul, şi Iuda Iscarioteanul, cel care a vândut pe Isus.5. Aceştia sunt cei doisprezece pe care i-a trimis Isus, după ce le-a dat învăţăturile următoare:„Să nu mergeţi pe calea păgânilor şi să nu intraţi în vreo cetate a samaritenilor; 6. ci să mergeţi mai degrabă la oile pierdute ale casei lui Israel.

7. Şi pe drum, propovăduiţi şi ziceţi: „Împărăţia cerurilor este aproape!”

          Prima trimitere! La prima trimitere a ucenicilor este vorba de același lucru, propovăduirea Împărăției Cerului. De foarte multe ori exact acest lucru lipsește din adunări. Propovăduiesc cum trebuie mers, se trimit unii pe alții, și la urmă uită de ce au mai pornit. Care este trimiterea unei adunări? Despre asta putem citi, învăța, auzi, cu duiumul. „ Să fim mulți, etc.,etc.,...” Dar, care este scopul? Care este treaba noastră?

Trimitere? Dar cine poate să te trimită, de fapt? Sunt întrebări foarte interesante și entuziasmante.

Un om să  nu trimită pe nimeni niciodată! Un om nu poate trimite un alt om, pentru că acela nu va putea să îndeplinească misiunea de mărturisire a Împărăției Cerurilor. O singură persoană, este Cel care poate să te învețe, și care El Însuși ți-a mărturisit ție despre această Împărăție, și acesta este Ieshua HaMassiah  prin Duhul Sfânt. Da El te autorizează în mod personal și îți dă putere să vorbești despre împărăția cerurilor. Numai, și numai Împăratul poate să te trimită, un om nicidecum...

          Știu că pentru această afirmație ar fi în stare să arunce cu pietre în mine. Da, mulți creștini ar arunca cu pietrele în mine. Totuși este singurul care are dreptul să ne împuternicească să mărturisim despre Împărăția Lui. Și la fel, singura misiune pe care o avem. Și Ieshua HaMassiah și-a început slujirea pământească astfel: ,,...împărăția cerurilor este aproape”. Ucenicii cum au continuat? ,,...împărăția cerurilor este aproape” .

Iar noi, exact despre asta nu vorbim!

          Vorbim despre cum, când, de ce? Și despre multe alte întrebări auxiliare. Vorbim despre  mulțimea legilor, și la urmă uităm pentru ce ne trebuie legea!  Vorbim despre atât de multe lucruri.

          Vorbim despre întâmplările Bibliei, ca fiind povești frumoase. Dar esența am uitat-o... Vorbim despre Duhul Sfânt, dar nu vorbim despre Împărăția Cerurilor. Vorbim despre darurile Duhului Sfânt, și nu vorbim despre Împărăție. ….despre:care este voia lui Dumnezeu.  Despre întoarcerea la Dumnezeu și : „vino acasă fiule!” Restul ne este dat pe deasupra.

 

Primul și cel mai important scop, Împărăția Cerurilor. Dar, știm oare ce este această Împărăție?

 

          Zilele trecute am vorbit exact despre pilda semănătorului. Și m-am gândit la această pildă. Cum cade sămânța pe piatră, între spini, și oriunde. Rămâi uimit. Mulți cred despre Explicațiile Bibliei și despre învățăturile Cuvântului Viu că acestea ar fi în legătură sau consecință a faptului  păi: ,, delicventul nu a auzit...”

          Și dacă ne uităm mai atent, ne concentrăm asupra pildei semănătorului vedem că sunt exact 8 chestiuni enumerate care toate vorbesc despre Împărăția Cerurilor. Împărăția Cerurilor este sămânța! Citez Biblia... Știm noi oare că folosim până și Biblia  rău? Iar noi credem că Cuvântul Viu al lui Dumnezeu vorbește despre cum trebuie să facem anumite lucruri. Credem în mod greșit că este un instrument de pedeapsă în mâna conducătorilor de adunări religioase, culte sau un ansamblu oarecare de rânduieli. Cuvântul Viu al lui Dumnezeu nu sunt acestea! Cuvântul Viu este:

Voia lui Dumnezeu, voia descoperită a Lui,

Legile

Profețiile

și Mărturiile.

 

Adică exact ceea ce I-a spus Pavel lui Timotei: „dragul meu fiu, acestea sunt suficiente pentru toate!”

Pentru că toate cele enumerate sunt totalitatea Voii descoperite a lui Dumnezeu, cum că El dorește să fie mântuiți toți oamenii. Iar noi? Ce facem? Întotdeauna scoatem ceva din contextul general:

- ,,vorbim despre profeții, dar despre Lege nu”.

-,,vorbim despre Lege, dar nu despre profeții”. Ar trebui să învățăm în sfârșit: să vorbești despre o Împărăție, despre un stat, se poate doar în următorul fel:

          1.mai întâi despre Împăratul

          2.apoi despre Legea acestui Împărat

          3.mai apoi despre drepturile cetățenilor acestei Împărății

          4. și apoi despre responsabilități (obligații)

 

          Și dacă tu te-ai întors, atunci trebuie să începi cu acestea, pentru ca atunci când vei pleca acasă acolo la graniță să poată să se spună despre tine: da este cetățean al acestei Împărății. Vorbesc aici despre ultima judecată desigur....Pregătire pentru plecare acasă.

Nu-i vorba despre rânduieli bisericești, Cuvântul viu nu-i asta. Nici instrumente ale dominației, sau autorității omenești. Să învățăm odată ce înseamnă Cuvântul Viu!

Cuvântul Viu este mesajul complex al Împărăției Cerurilor, pe care Dumnezeu, de la alfa la omega, de la prima literă până la ultima, l-a dat pentru TOȚI OAMENII, într-un mod perceptibil, pe înțelesul tuturor: atât pentru omul foarte simplu, cât și pentru profesor în mod egal.    

Să nu credem că noi suntem atât de deștepți, pentru că am făcut un institut teologic.

Dacă tu nu știi ce este Împărăția lui Dumnezeu, atunci tu nu cunoști Cuvântul Viu al lui Dumnezeu! Poți să ai 3 diplome de popă! Și datoria fiecărui om este aceasta, despre Împărăția lui Dumnezeu....știm noi oare ce înseamnă Împărăția lui Dumnezeu?  Păi...vom sta pe marginea norilor bălăngănindu-ne picioarele  nu-i așa? NU!   

Haide-ți să lăsăm pentru o altă ocazie subiectul despre ce înseamnă Împărăția lui Dumnezeu!   

Cine înțelege, și îi este dor, oricum va căuta singur, pentru că Dumnezeu ne-o oferă, și atunci în mod sigur că vei avea dorință în inimă să o cauți! Pentru că Duhul lui Dumnezeu te va conduce să dorești să te duci acasă. Și nu la modul: sus deasupra stelelor, haleluia, amin, și am scăpat de problemele de pe pământ...ci : ACASĂ! Acasă în acea Împărăție, unde Împăratul și-a început aici deja, domnia în inima ta,

sau o poate începe de acum încolo.

Am putea vorbi și despre pilda semănătorului, totuși pentru ca să întăresc ce am spus mai sus,citesc cele 7 pilde despre Împărăția Lui Dumnezeu, traducerea Karolyi este foarte bună aici, deci Matei 13: 11:

 

,,10. Ucenicii s-au apropiat de El şi I-au zis: „De ce le vorbeşti în pilde?” 11. Isus le-a răspuns: „Pentru că vouă v-a fost dat să cunoaşteţi tainele Împărăţiei cerurilor, iar lor nu le-a fost dat.

Cui le-a spus acestea  Ieșua HaMașiah? Ucenicilor! Și de ce ucenicilor? Pentru că ei au fost acolo cu El împreună. Ucenicii au aflat direct de la Ieșua, fără alți intermediari, pentru că El a venit de acolo. El a fost singurul demn de încredere, atunci, și la fel este și astăzi, El este singur demn de încredere care vorbește despre Împărăția Cerurilor.

Tu poți fi un instrument, dacă este în tine, prin care El poate să spună și să prezinte și altora împărăția cerurilor. Ție, mie, cu propria-ți viață poți să arăți altora o mică frântură din ce înseamnă împărăția cerurilor.  Pentru că această pildă a semănătorului continuă cu: „… voi sunteți sămânța...”!

Nu-i așa că e interesant?

Nu este vorba de faptul cum trebuie,și  ce trebuie făcut, nu; ci este vorba Voi sunteți sămânța!

Pentru că noi trebuie să fim semănați, apoi tot noi trebuie să creștem și să facem spic, cu semințe noi, pentru ca împărăția cerurilor să se extindă, și domnia, autoritatea lui Cristos să crească în lumea aceasta.   

Nu vorbele trebuie să se extindă, ci tu trebuie să te extinzi și viața pe care ai da-to trebuie să crească în alții, viață care nu este altceva decât Cristos. 

Nu-i așa că a-ți ascultat mult Cuvântul, și Cuvântul a răsunat, totuși nu au acceptat acest Cuvânt. Nu! Poate că pe tine nu te-au acceptat. Sau poate, că tu ești doar ceva mort, și tu nu vei aduce viață.

La modul real, dacă Dumnezeu te seamănă, atunci tu ești sămânța Împărăției lui Dumnezeu?

E o întrebare serioasă aceasta! Pentru că dacă Cristos nu este în tine, atunci tu nu ești ce ar trebui să fii!

Tu poți să fii un teolog foarte bun, poți să povestești dogme tare bune, poți să scrii cărți, haleluia, cu alte cuvinte poți face orice....Dar dacă nu ai viață în tine, atunci prin tine nu se extinde împărăția Cerurilor pe pământul acesta nenorocit. Nenorocit, pentru că așa este.

Unde ești sădit? Unde ești acuma? Ești fără viață, sau ești viu?

Faptul că Cristos este în tine, nu înseamnă că haleluia, eu am scăpat. El a dat viață în tine pentru ca să dai mai departe altora această viață. Viața ta de slujire, viața ta care mărturisește despre Dumnezeu, viața ta care face spic cu semințe. Va da altora viață. Copilul tău spiritual, care primește viață prin slujirea ta, este un spic minuscul. Astfel se întâmplă că înțelegi că în împărăția cerurilor este lapte și este miere.

Pentru că dacă tu întâlnești un om pe care poți să-l conduci la Cristos, și în acest om cu adevărat moare omul cel vechi, atunci tu ai miere și....

Pentru cine umblă în duh, nu are fericire mai mare decât atunci când un alt om devine membru în Țara lui Cristos. Nu bucuriile pământești, nici chefurile, nici nu ești suporterul vreunei cauze în mod lumesc, chiar dacă sub pretextul numelui de creștin, asta ți se oferă, ci tu ai un alt fel de bucurie!

 

Ai cunoscut viața, și atunci vezi și când undeva se naște viața, și acest lucru are valoare mai mare decât orice altceva. Spun aceste lucruri pentru că e atât de bine să vezi și după câțiva ani pe cei născuți prin mâinile mele, și e bine să-i vezi și pe aceia care se vor mai naște, deci am miere. Dar laptele este un pic mai încolo. Vor fi și jertfe. Da, cu adevărat vor fi și jertfe!

Pentru că cele două vor fi numai împreună, deși nu voi permite bucuriile de genul chefurilor, dar nici legalismul nu-l voi permite! Aici va curge! Știți că și sângele!....dar și mierea și sângele jertfelor!

Și atunci vom avea bucurie, și știți că o comunitate adevărată care este în Trupul lui Cristos, se bucură atunci când curge sângele și curge și mierea. Atunci când vezi că fratele tău a murit față de lucrurile vechi și s-a născut din nou!

          Căutăm bucurii? Căutăm raiuri private? Nu vreau să povestesc despre cine ce fel de rai are. Și lumea aceasta are rai. Și se auto-amăgește în tot felul de dimensiuni...

Bucuria noastră este când cineva este cu adevărat pe altar și putem auzi zumzetul albinuțelor, atunci știm că va fi și miere.

 Totuși voi continua, în mod neobișnuit pentru mine, cu Pavel... În mod neobișnuit, pentru că pe Pavel cei mai mulți îl răstălmăcesc. Dar...

          Așa cum am amintit, pericopa acestei săptămâni este plină de peripeții, și este o porțiune palpitantă, este vorba de Vechiul Legământ, într-o carte a lui Moise și despre trimiterea spionilor. O istorisire pentru un scenariu bun de film. Și mai sunt acolo cei doi spioni trimiși pe care i-a ascuns Rahav, și apoi cucerirea orașului...deci scenarii foarte bune, dar nu pentru asta sunt acolo.

Totuși sar peste aceste două povestiri, și voi trata o altă istorisire la fel de palpitantă, pe care v-o recomand: este vorba despre Pavel...  Sau cum mai este numit Rav Saul, pentru că Pavel și Saul sunt una și aceeași persoană! El a avut 2 nume pentru că a făcut parte din 2 națiuni, deci nu este vorba despre nici o convertire la numele de Pavel. Nu din Saul a devenit Pavel, nu, Saul și Pavel sunt una și aceeași persoană, și nu mai fac nici o disecție...

Și totuși acest Pavel a fost un exemplu demn de urmat, un evreu adevărat! Afirm acest lucru la modul serios! Păi cât s-a perindat în lungul și latul Asiei, și peste tot, apoi numai un evreu știe să facă din astea! Evreul colindător.  Dumnezeu de aceea folosește evreii, pentru că asemenea lui Pavel, nu sunt oameni care stau mult timp într-un loc, ci călătoresc. Mai mult, este emoționant, că a călătorit pe cheltuiala proprie ! Da, am să vă povestesc să vedeți că într-adevăr pe propria cheltuială a călătorit.

Păi nu misiunea ,,X” l-a plătit pentru ca să le dea socoteală câte scalpuri a adus...nu, nu, nu! Sau câți au făcut imersiune, și altele ..nu! Pe cheltuiala lui ! Iar la finalul drumului din Roma, a închiriat timp de 2 ani o locuință! Deci pot să spun dragi frați slujitori, când veți merge în Ardeal, atunci să-și ia cu chirie o locuință, și să slujești liniștit în Secuime, sau oriunde altundeva. Vai, dar atunci ce va fi cu banii tăi? Aaaaa... Păi slujește! Pavel este demn de urmat și în acest fel! NU e de ajuns că îl duc ca pe un sclav acolo, își mai și închiriează o locuință...Ce chestie! Pavel chiar că este un evreu interesant.

Însă, povestea naufragiului, este importantă pentru mine. Este una dintre excursiile lui care nu a ținut doar 2 minute, și nici nu a călătorit cu Ibus, sau vreo agenție de turism, mai mult nici măcar cu avionul. L-au dus! Și încă pe o perioadă lungă de timp. Lungă, și acest lucru are un mesaj pentru noi! 

Pavel era trimis! Pentru că și trimiterea ta este asemănătoare cu a lui Pavel...ești dus...și ești trimis!Trebuie să învățăm felul de gândire evreiesc, dacă și pe noi ne duc, atunci suntem trimiși!  

Și Pavel a fost dus înaintea Cezarului, pentru că a fost un mic diferendum. Apoi când a ajuns acolo a ieșit la iveală faptul că nici nu știau de chestiune. Istorisirea este foarte interesantă, Pavel este pus pe un vas și este dus înaintea Cezarului...Vă recomand cu căldură această carte, e o capodoperă a literaturii universale, sunt povestiri din cele mai aventuroase acolo, dar haide-ți să citim un pic din Faptele Apostolilor, și aici mă și opresc să traduc corect titlul acestei cărți, nu Faptele Apostolilor ci: ceea ce a făcut Dumnezeu prin Apostoli. Să vorbim deschis, Nu apostolii au făcut ceva, ci Dumnezeu a făcut prin aceștia. Poate că ar fi un pic mai lung titlul acestei cărți totuși acesta este adevărul,  și voi citi în capitolul 27. 

,,1. După ce s-a hotărât să plecăm cu corabia în Italia, pe Pavel şi pe alţi câţiva întemniţaţi i-au dat pe mâna unui sutaş al cetei de ostaşi Augusta, numit Iuliu.2. Ne-am suit într-o corabie de la Adramit, care avea să meargă pe coasta Asiei, şi am pornit. Aveam cu noi pe Aristarh macedoneanul din Tesalonic.3. A doua zi, am ajuns la Sidon;

Nu vreau să enumăr toate opririle, pentru că lista este lungă, esența este că Pavel pornește ca prizonier, și călătorește timp de mai multe zile, și continui cu versetul 9:

 ,, 9. Trecuse destul de multă vreme, şi călătoria pe mare se făcea primejdioasă, pentru că trecuse chiar şi vremea „postului”. De aceea Pavel a înştiinţat pe ceilalţi10. şi le-a zis: „Oamenilor, călătoria văd că nu se va face fără primejdie şi fără multă pagubă, nu numai pentru încărcătură şi pentru corabie, dar chiar şi pentru vieţile noastre.”11. Sutaşul a ascultat mai mult de cârmaci şi de stăpânul corăbiei decât de vorbele lui Pavel.12. Şi, fiindcă limanul nu era bun de iernat, cei mai mulţi au fost de părere să plece cu corabia de acolo, ca să încerce să ajungă la Fenix, liman din Creta, aşezat spre miazăzi-apus şi spre miazănoapte-apus, ca să ierneze acolo.”

Aici mă opresc puțin, să vedeți mai bine conducerea lui Pavel. Da, călăuzirea, conducerea lui!

Deci este un ostatic, dintre cei 200 de ostateci, pe acel vas mare, pentru vremea aceea, poate un Titanic al acelor vremuri...un vapor mare! Și e acolo Pavel, un ostatic,care îi spune căpitanului ar fi bine să nu expui pericolului vasul! Apoi cu evreii ăștia mereu sunt probleme. Nu-i de ajuns că e ostatic, mai vrea să fie și căpitan! Sau nu asta s-a întâmplat? Spune-mi tu pe care vas ești ostatic? Sau pe care vas ai fost ostatic? În vaporul cărei denominații? Pentru că vaporul merge! Și este mare! Sunt foarte mulți pe el. Te duc și pe tine, la Roma! Pentru că astăzi toate vapoarele se duc la Roma, da!

Ești dus la Roma, dar oare de ce?

Ostatecii sunt duși încolo, pentru că metropola aceasta mare cere mereu, și mereu ostateci. E mare pompa, și fala! Și acest imperiu e și flămând, de aceea este dus grâul. Și imperiul are gură uriașă, nesătulă cere mai mult și mai mult grâu, mai mulți ostatici....Oare chiar nu cunoașteți acest fenomen...?  Nu mai continui.

Dar și tu ești într-o călătorie și tu ești ostatec pe acest vas, și ești dus de vaporul ecumenismului, dacă vrei să înțelegi mai bine despre ce vorbesc...Nimic nou, același lucru ...pentru că și astăzi au nevoie de grâu, și de orice bunuri, și tu le trebuiești de asemenea.

Însă citesc mai departe, versetul 22:

,,22. Acum vă sfătuiesc să fiţi cu voie bună; pentru că niciunul din voi nu va pieri; şi nu va fi altă pierdere decât a corăbiei.23. Un înger al Dumnezeului, al căruia sunt eu şi căruia Îi slujesc, mi s-a arătat azi-noapte 24. şi mi-a zis: „Nu te teme, Pavele; tu trebuie să stai înaintea cezarului; şi iată că Dumnezeu ţi-a dăruit pe toţi cei ce merg cu corabia împreună cu tine.”

Asta e prea de tot! Adică Pavel, care este dus din Ierusalim, cu mai multe escale, în final pe un vapor de proporții mari care transporta o mulțime de sclavi, și grâu, spre Roma, ca să stâmpere gurile înfometate, și Pavel le comunică: toți ostatecii sunt ai mei!

Păi ce să spun, ciudat om mai e! Numai un evreu poate fi așa. El este ostatec, și îi informează că ceilalți ostateci sunt ai lui. De ce a putut să spună așa ceva?  Pentru că a mărturisit în cine crede el, și cui îi slujește el! Spune, tu care ești pe acel vas mare, când ai mărturisit ? Știu că acest vas nu va ajunge la destinație. Sau altceva: ai spus vreodată în mijlocul diverselor mișcări, curente la modă : acest vapor nu va ajunge la destinație! Știți de ce? Pentru că Domnul ne-a dat nouă ostatecii. Nu pe cei care îi țin pe alții în robie, ci pe aceia cari sunt ținuți sclavi. 

Poate că ai aici un mesaj foarte puternic, mergi pe un vapor, care este cel mai modern, și cel mai mare al timpului tău. Întrebarea este: ai tu credință că ostatecii cari sunt pe acest vapor sunt ai tăi? Ai oare această credință că între mulți ostateci creștini vor fi și copii ai lui Cristos? Pentru că Dumnezeu ți i-a dăruit! De ce  ți ia dăruit? Păi, ca să înotați împreună!

Imaginați-vă că, din nou este super interesant în istorisirea de față, pe drumul acesta aventuros, până la urmă nava eșuează. Și așa cum am citit mai înainte, nu au putut ierna în acel loc, și ce au făcut Pavel și ceilalți ostateci? În vremea aceea frumoasă de iarnă, au sărit în Marea Adriatică și au înotat una bună! Pentru ca să fie liberi. Păi cam așa arată și trimiterea noastră! Nu este vorba despre o vacanță la malul mării pe timp de vară.  Dacă Dumnezeu spune, să sari de pe vapor, atunci nu te uita cum este apa. Pentru că dacă El vrea să te salveze, atunci trebuie să înoți în apa rece din sezonul de iarnă.

Dumnezeu te învață să crezi.

Uită-te la vaporul acesta mare! La vasul acesta al ecumenismului! Știi că vor fi eliberări de pe acest vas? Dar mai știi și faptul că prin apa rece de iarnă? Și nu cu paltonul de iarnă vom înota. Nu merge așa!

Ai tu viziune, ai oare credință?

Dacă Dumnezeu te va trimite, atunci asta se va întâmpla cu tine. Încercările credinței, te vor însoții până la capăt pe acest drum. Și tu vei fi deasupra căpitanului acelui vas, domn peste toate, pentru că Domnul este cu tine!  Tu vei avea viziune, și nu cel care are busolă! Și ție nu îți va fi frică, în timp ce marii proprietari habar nu vor avea pe unde sunt, pentru că vor confunda uscatul cu un banc de nisip. Ei cred că au ajuns la liman, și când colo eșec total. Eu cred că acest vas mare va eșua în foarte scurt timp pe undeva! Și atunci, ești tu conștient de faptul că trebuie să sari? Și nu așa ca șobolanii, ci cu un scop și cu o misiune de îndeplinit! Tu trebuie să sari în apa rece, împreună cu ceilalți ostateci, pentru ca să ajungi la țărm, și apoi să ajungi în Roma!  

Să dea Dumnezeu, ca Roma din istorisire, să fie și astăzi Roma...dar asta e un pic mai departe în timp. Nu spun încă acest lucru în mod profetic, dar deocamdată trebuie ajuns la țintă, acolo unde Dumnezeu te trimite! Și cum anume au ajuns ei acolo, citesc de la versetul 43:

,, 43. Sutaşul însă, care voia să scape pe Pavel, i-a oprit de la gândul acesta. A poruncit ca cei ce pot înota să se arunce de pe corabie în apă şi să iasă cei dintâi la pământ;
44. iar ceilalţi să se aşeze unii pe scânduri, iar alţii pe frânturi de corabie, şi aşa s-a făcut că au ajuns toţi teferi la uscat
.”

Foarte interesant! Am meditat astăzi după-amiaza la această chestiune, cum se poate să fie oameni pe vapor, care nu știau să înoate?  Îmi aduc aminte de tinerețea mea trecută, că mi-am dorit la un moment dat să lucrez ca personal tehnic pe un vapor, și la motoare, și îmi aduc aminte că  mi-au cerut o dovadă cum că am experiență în navigația pe apă și bineînțeles o dovadă că știu să înot....și revin la istorisirea noastră în care pe vapor erau o mulțime de oameni care nu știau să înoate, și aveau nevoie de scânduri.  Vedeți? Pe acest vapor sunt foarte mulți oameni care nu știu să înoate! Nu numai că nu știu să umble pe ape, dar nici măcar nu știu să înoate! Știi, că oamenii ăștia vor trebui ajutați pentru ca să supraviețuiască? Îmi aduc aminte că pe vremea când făceam curte unei fete, și tatăl fetei era un tată evreu, și când i-am cerut mâna fetei m-a întrebat dacă știu să înot? Oh,...eu? Păi în Budapesta? Da, pentru că era vorba de fiica lui, de aceea m-a întrebat: știi să înoți? Și vă spun este o întrebare evreiască, și la evrei chiar este  o întrebare serioasă care se pune.  Și te întreb și eu acuma:

 Știi să înoți? Omul acesta cu aspect de patriarh m-a întrebat doar atâta: dacă vor fi probleme, voi fi în stare să-i salvez fiica? Știi să înoți? Dacă va fi cazul și vor fi probleme vei fi în stare să salvezi viața celuilalt om? Oricât ar fi de incredibil, pentru evrei este obligatoriu ca toată lumea să știe să înoate. Chiar și acolo unde în afară de Iordan nu mai este altă apă, chiar și aceia, acolo-i marea! Deci știi să înoți?

Acest Pavel care a trăit ca fariseu în Ierusalim, acolo unde era bine dacă aveau apă de băut, adică într-adevăr era lipsă de apă uneori, ei bine omul acesta înoată în mare! Păi, sincer nu-i înțeleg pe evrei. Și pe undeva nu-i înțeleg nici pe creștini. De ce nu ai învățat să înoți? Și dacă vine vremea, vei putea să salvezi oameni? Și poți să te salvezi pe tine însuți?

          Cât de mult a avut dreptate acest om în vârstă: fiule, știi să înoți? Și cât de multe explică și ne învață  această istorisire, că dacă se întâmplă să fii în robie pe un vapor, oare știi să scapi înot? Sau poate ești un pic comod deja? Bine! Întreb pentru că să înoți iarna în marea Adriatică nu este o plăcere! Bine, dar știi ce vremuri vin? Va fi foarte frig! Pentru că spiritual totul este deja înghețat. Și deja acum vaporul se apropie vertiginos de naufragiu.

Știi să înoți? În așa fel încât să ai credință să plonjezi în apa rece? Pavel a făcut-o!

Interesant a făcut școala la farisei, a fost un om învățat, nu un marinar cu experiență pe apa Iordanului, apă care este mai degrabă un pârâu, și acest om știa să înoate.

          Ești în posesia tuturor cunoștințelor pentru ca să ajungi la destinație? Pentru că trebuie cu adevărat să ne pregătim. Atât spiritual, cât și sufletește și fizic. Să fim pregătiți pentru orice! Să învățăm de la Pavel. Acel fariseu născut pe uscat, a fost nevoit să umble pe ape, în mod constant a călătorit...Și ști tu oare că nici viața de creștin, și nici viața de credință nu este o viață de bârlog! Dacă Dumnezeu te trimite, atunci...Și poate că ești un om al uscatului, așa cum în |Israel e toată lumea, dar ce se întâmplă dacă trebuie să călătorești de pe o insulă pe alta, sau de pe un vapor pe altul, iarna, vara, în furtuni și în tot felul de intemperii? Ești pregătit pentru slujirea ta?

          Pavel ajunge în cele din urmă în Roma, și putem citi ce s-a întâmplat mai departe, Fapte 28:11:

          ,,11. După o şedere de trei luni, am pornit cu o corabie din Alexandria care iernase în ostrov şi care purta semnul Dioscurilor.12. Am ajuns la Siracusa şi am rămas acolo trei zile.
13. De acolo, am mers înainte pe lângă coastă şi am venit la Regio; iar a doua zi, fiindcă sufla vântul de miazăzi, după două zile am venit la Puzole,14. unde am dat peste nişte fraţi care ne-au rugat să mai rămânem şapte zile cu ei. Şi aşa am ajuns la Roma.”

Continui istorisirea Romană de la versetul 22:   

,, 22. Dar am vrea să auzim părerea ta, pentru că ştim că partida aceasta pretutindeni stârneşte împotrivire.”23. I-au hotărât o zi şi au venit mai mulţi la locuinţa lui. Pavel le-a vestit Împărăţia lui Dumnezeu, le-a adus dovezi şi a căutat să-i încredinţeze, prin Legea lui Moise şi prin Proroci, despre lucrurile privitoare la Isus.      

 Mă opresc aici. Prima slujire a lui Ieșua HaMașsiah a fost împărăția cerurilor. Trimiterea ucenicilor: să vestească împărăția cerurilor. Acest Pavel care a călătorit ani de zile, este aici mărturie, că a primit pe cei din neamul lui în locuința lui din Roma și le-a mărturisit cu putere, lucrurile cu privire la Împărăția lui Dumnezeu... La fel este trimiterea mea, și a ta...Pavel nu a dus iudaismul în Roma, Pavel nu a dus o religie nouă în Roma, Pavel a dus mărturia Împărăției lui Dumnezeu în Roma.

Îndrăznesc să spun că este o minciună că Pavel a fost un evanghelist! Pavel a fost trimis. A îndeplinit o misiune. De aceea s-a dus în Roma ca să ajungă la evreii care erau acolo. Și s-a dus să restaureze la și să pună din nou pe făgașurile originale pe aceia care erau în Roma, și figurează astăzi sub denumirea de creștini. Deci el a dus mesajul Împărăției lui Dumnezeu!

          Să nu uităm că în Roma, așa cum scrie și în această carte, vapoarele, mergeau flux continuu..și duceau grâu, sclavi, și tot felul, orice! Printre primii sclavi au fost și evrei. Aceștia au dus iudaismul. Să nu uităm că aceștia aveau relații foarte strânse și ascuțite cu Egiptul. Voi știți că în Egipt au fost creștini? Printre primii au foarte mulți. În Alexandria au fost 1 milion de evrei! Dar s-au infectat de idolatria egipteană. Pe care au dus-o și în Roma. De acolo din Egipt au fost deja infectați, primul val, prima generație a urmașilor lui Cristos.

          Și aceste vapoare nu duceau doar sclavi, și grâu, ci duceau și spiritele! Dintr-o direcție au dus helenismul, din cealaltă parte au dus spiritualitatea egipteană. Cercetați și convingeți-vă pentru că și astăzi sunt acolo! Sunt acolo în Roma aceste spirite! S-au înfiltrat în creștinism. Și au dat naștere unei religii imperiale care este o amestecătură a multitudinilor de religii păgâne...în numele lui Isus! Pentru astea s-a dus Pavel acolo! Ar trebui să înțelegem, că  Pavel a fost apostol și a făcut o slujire de reașezare pe original. Sigur că această lucrare are și o consecință naturală că și alții vor cunoaște Vestea bună. Pentru noi toți avem același drum, pe acest vapor al ecumenismului, care va naufragia, aceeași lucrare apostolică. Să demolăm, și să pune temeliile, și reabilitarea și repunerea la locul lui a ceea ce se numește Trupul lui Cristos! Să învățăm că Pavel a început o lucrare de reabilitare! Ceea ce au stricat creștinii egipteni, ceea ce au stricat creștinii heleniști, cari pe deasupra mai și erau evrei, evrei helenizați, respectiv evreii din Egipt care îl urmau pe Cristos dar care au acceptat iudaismul și păgânismul Egiptean deopotrivă.... Vapoarele circulă! Vapoarele duc, nu numai hrana fizică, ci și cea spirituală. Cu curentele împreună sosesc tot felul. Nu cumva să credeți că împreună cu bucătăria chinezească, nu pătrunde și spiritualitatea chinezească. Sau cu Mc Donald’s să nu credeți că nu vine și spiritualitatea americană...să nu vă imaginați că împreună cu vapoarele nu vin, și nu vin, vin...Și tu stai în vaporul acesta. Ce poți să faci? Nimic altceva decât să mărturisești cine este Domnul tău! Și stând ferm să spui viziunea profetică pe care ți-a dat-o Domnul. Pentru că ție ți I-a dat pe acei locuitori ai Ungariei care sunt robi, ostateci ai Ecumenismului, sclavi ai păcatului, pentru că Ieșua HaMașiah a venit să elibereze ostatecii și sclavii legați. Iar dacă eu sunt ascultător Lui, atunci sunt o unealtă a Lui! Și nu sunt sclavul sau ostatecul vaporului! Călătorim pe un vas care se va scufunda! Călătorim și în aparență suntem ostateci...Iar în jur, din toate direcțiile vine furtuna.

 Ce se va întâmpla dacă ecumenismul se va scufunda? Tu, unde vei fii? Poate că Dumnezeu te-a pus pe acest vas tocmai pentru ca să fie cineva care să poți spune: Dumnezeu mi-a dat mie ostatecii. Știi de ce? Pentru că și eu sunt rob pentru Cristos.

Pentru că pot să spun că El este acela, Care pe mine, rob fiind m-a eliberat, El este acela care mi-a tăiat legăturile și această mărturie poate să dea speranță la mulți alți robi, care pot să fie de ordinul milioanelor.  Poți să crezi, pe această navă care se scufundă, acolo unde și tu ești rob. Și știi tu să mărturisești: sunt ai mei!  Ai viziune?  Ai viziune profetică în sensul că dacă Domnul așa a spus atunci așa și este!? Pavel a avut. Trimitere.

 Tu nu despre vas trebuie să vorbești. Nici despre legături, și nici despre condițiile meteo, sau despre starea peștilor. Tu trebuie să vorbești despre ceea ce ți-a dat Dumnezeu! Ceea ce este mărturia ta și misiunea ta! Trebuie să vorbești de ce ești pe acel vas. Trebuie să știi de ce!

 Pavel nu a fost un schizofren. Și nici nu s-a ascuns pe fundul vasului de frică: vai Doamne mă duc la Roma, nu s-a tânguit, vai se scufundă ecumenismul și toată creștinătatea. El nu s-a tânguit, ci a spus căpitanului: Dumnezeu mi I-a dat mie! Este descoperit. În trimiterea ta tu știi ce ți-a descoperit ție Dumnezeu? Știi ce ți-a dat ție?  

OARE ȘTII? 

 Sau te uiți la marea învolburată? Îți plângi de milă, îți pare rău pentru vas, îl îngropi pe căpitan, sau ce faci?  Omule! Tu ai descoperire! Și acolo în noapte, în vis, ai liniște, pentru ca să-ți poată vorbi: asta, și asta ai de făcut? Și nu te interesează furtuna. Nu te interesează apa rece, nu te interesează că vor să te omoare, nu te interesează nimic! Ai certitudinea pentru ce ești pe acest pământ? De ce ești pe acest ocean care se zbuciumă, ce cauți tu aici? Știi? Și Pavel a crezut că trebuie să clarifice lucrurile cu care l-au învinuit în Ierusalim, la Roma. Nu, nu pentru aceasta a trebuit să meargă!  Evreii de acolo nici măcar nu au știut ce s-a întâmplat cu Pavel, de fapt nici nu au știut că există Pavel. Tu ce crezi? Care este scopul călătoriei tale? Pentru cei 60 sau mai știu eu câți ani ai primit de la Dumnezeu, care este scopul final?

Nimic altceva, decât să mărturisești despre Împărăția Cerurilor!

Iar dacă trebuie, atunci pe propria-ți cheltuială. Sunt în stare să spun lucrurilor pe nume: domnilor aici nu-i vorba că adunăm paralele și apoi facem o misiune mare! Cuvintele lui Pavel care trăiesc și astăzi, pentru că el a adus cuvintele lui Dumnezeu, nu a spus niciodată despre sine că este charismatic, de fapt abia dacă a vorbit despre Duhul Sfânt, care era în el! Acest Pavel timp de 2 ani, pe propria cheltuială,    fiind și rob, a slujit într-o locuință luată cu chiria. Poți să sacrifici și tu ceva?

          Și m-am gândit, oare totuși de unde a avut Pavel banii aceștia? Furtună, înot, robie, păi în cazul acesta nu cred că...pe atunci erau chestii dintr-astea cărți bancare, deci nu știu cum a făcut...

Două posibilități:

  1. s-a întâlnit cu frații lui în primul port și aceștia l-au ajutat,
  2. s-a întâlnit cu cei din neamul lui, acolo în Roma, și ei l-au ajutat.

 În mod sigur că a primit în modul acesta. Dar nu am citit aici că Pavel a ajuns în Roma și-a întors pălăria și a anunțat: ,,vă invit să...donați că am venit” ! A fost absolut natural ca poporul lui din care făcea parte, l-au primit, și tot natural a fost și faptul că tot ce a primit a investit în slujirea lui, și nu în vistieria personală. Ce bine ar fi scumpii mei frați creștini să învățați, că nu cerșim, și nici nu ne îmbogățim. 

Dacă tot vorbesc un pic despre Pavel și despre pavelism, pentru că se vorbește atât de mult în numele lui Pavel, multe neadevăruri, și ar fi bine dacă am observa mai atent cum a funcționat Pavel! Că dacă a fost nevoie a făcut corturi, dacă a fost nevoie a înotat, dacă a trebuit a fost rob, și nu mai continui descrierea detaliată pe care ne-o dă Biblia prin câte a trecut Pavel...și omul acesta, sub arest la domiciliu, a făcut muncă apostolică…

Într-un anume sens și noi suntem sub arest la domiciliu! În lumea aceasta, în țara aceasta suntem și noi ostateci. Nu vorbesc despre cătușe de fier la mâini...ci din punct de vedere spiritual, sufletesc...Sunt anumite legături care ne leagă...întrebarea e poți să slujești în această stare de robie? Aparții și tu de un popor, și slujești spre cei care nu sunt la locul lor.

 Eu cred că, despre împărăția lui Dumnezeu, poate să vorbească, pe de o parte, un om în care Împăratul este prezent, și pe de altă parte un om care în toate și-a dat viața Lui! Acel om care poate să sară în apa rece, și care are viziune primită nu de la un alt om, ci direct de la Dumnezeu! Iar noi? Călătorim turisteando, ne văităm, ne exprimăm nemulțumirea, ne pare rău de vapor, de noi înșine, de toate...Știți ce ar trebui? Să vă opriți acolo în noapte și în sfârșit să întrebați : ,,Doamne, ce caut eu aici?”

După care vei fi mirat să afli că de fapt ești dus la Roma nu ca să-ți reglezi conturile...ci pentru cu totul altceva! Pentru ca să slujești spre ceilalți!

Tu nu ai devenit credincios ca să te apuci să te duci la alții să le explici că tu ți-ai pus viața în rânduială, și vai ce curat și plin de mântuire ești...drumul tău duce în Roma, și vorbește spre alții. Viață dată Lui, călăuzire, credință și ascultare. Asta era Pavel.

Vaporul tău cum arată?   Mâine te îmbarci pe vapor, și îți faci viața? Pentru că trebuie să mergi, pentru că vaporul merge. Știi ce cauți pe acest vapor? Pentru că suntem duși, lumea aceasta ne duce. Dar ai viziune care este misiunea ta în lumea aceasta? Poate că acum ești într-o biserică religioasă, sau într-o temniță, pentru că eu obișnuiesc să le amintesc, să le compar pe amândouă...  Știi ce cauți acolo?

Cauți, să ieși din ea, asta cauți acolo!

Nici eu nu aș fi aici dacă nu aș fi fost pasagerul unui vas mare. Dacă nu aș fi fost membru al unei religii, care se îndrepta spre Roma. Și nu aș fi fost nici aici, dacă Dumnezeu nu mi-ar fi spus: acuma sari! Acolo în apa rece! Și nu am fi nici aici acuma atâția dacă a-ți fi rămas pe vapor.

Sari! Vaporul se scufundă!

Dar tu ai sarcini de îndeplinit. Și nu mai mici decât că trebuie să ajungi până la Roma...Ești conștient că planul lui Dumnezeu este actual și astăzi? Până la Roma! Lucrarea de restaurare a lui Dumnezeu trebuie dusă pe tot pământul, în toate locurile! Dumnezeu poate să folosească și aceste vapoare șubrede. Poate folosi aceste biserici șubrede care te duc până la un punct, ca rob, ostatec apoi să descoperi că tu nu poți sluji acelor interese. Cu alte cuvinte tu nu poți duce în Roma robi, și nici grâu și nimic altceva...ci exact trebuie să arunci grâul în mare, pentru ca Roma să nu mănânce și prin ostatecii salvați, tu trebuie să ajungi în Roma. Simbolic, sau oricum aș spune lucrul acesta. Astăzi este deja periculos să exprimi acest lucru pentru că încet, dar sigur vapoarele vor fi de așa natură că vor fi conduse de căpitani care au puterea să te lege. Adică pentru asta te împușcă. Și la fel conform noilor legi civile te condamnă! Toleranță, discriminare, și altele...

Vin vremurile grele, când totuși se aude strigătul: ,,vaporul se scufundă, sari!”

Apa este rece! Supraviețuiește doar acela care are credință! Supraviețuiește doar acela care are viziune! Supraviețuiește doar acela care primește direct de la Dumnezeu, prin Înger, prin Duhul Sfânt, prin Cel Trimis, ce este sarcina lui!  Iar dacă tu îți faci făcutele personale, sau te vinzi ca ucenic pe vapor, atunci tu niciodată nu vei împlinii planul lui Dumnezeu. Eu cred că trebuie să trăim și noi acea noapte: ,,Doamne ce vrei?” E adevărat că sunt în robie, totuși Tu ce vrei să fac?” De ce sunt aici? ” Și răspunsul va veni! Și va veni și porunca când trebuie să sari! De fapt nu tu vei sări, pentru că te va sili furtuna! Dumnezeu se va îngriji de furtună. Dumnezeu va dispune de toate lucrurile. Îți cunoști chemarea?

Și aș putea spune multe alte vapoare, nu doar biserici religioase sunt vapoare!  Mai sunt vapoare existențiale, pentru că trebuie să duc grâu și toate celelalte, familiei mele....Bine! Se va scufunda și asta!

Tu nu poți să slujești oamenilor! Și nu poți sluji voinței oamenilor și nici îndreptarea lucrurilor omenești nu este misiunea ta. Tu nu poți fi robul familiei tale și nici a unei adunări, nici a vreunei țări, tu nu poți fi robul nimănui! Dacă tu ești a lui Cristos, așa cum și Pavel a fost al lui Cristos, tu nu poți să transporți grâul capitalei nesătule, și nici unei familii care devorează totul, sau unei tradiții care devorează totul...de fapt unui idol. Numai și numai despre împărăția lui Dumnezeu poți să vorbești, și cu viața ta poți să zidești doar Împărăția lui Dumnezeu, și anume așa că tu ești sămânța. Pilda semănătorului vorbește despre tine. Tu ești sămânța! Tu trebuie să faci spic. Te duce apa? Ești sus pe un vapor, și îți duc sămânța, de fapt te duc pe tine, pentru ca să te devoreze?! 

Dumnezeu nu vrea ca tu să ajungi vărsat în mare. Dumnezeu vrea să ajungi la locul tău, să faci spic, și Împărăția lui Dumnezeu să se extindă, să crească. Viața ta, cine și cu ce scop este dusă unde? Pentru că tu ești sămânța!

Grâul, semințele acestui vapor au trebuit să fie vărsate în mare. Pentru că Dumnezeu nu va permite, să slujești de hrană idolilor străini, și nici să îi alimentezi pe aceștia! Nu, nu va lăsa. Dumnezeu vrea ca acolo unde ești tu să crească spic!  Pentru că Împărăția lui Dumnezeu sunteți voi!

Poate că înțelegeți în sfârșit acest Cuvânt Viu, că împărăția, țara lui Dumnezeu sunteți voi. Aici nu este vorba despre kilometri, despre granițe, sau despre altceva, ci este vorba despre viața ta, care dă viață. Care dă viață altora, pentru că și tu ai primit-o de la Cristos.

Unde ești? Ești pus la păstrare în burta vreunui vapor? Vine furtuna! Unde ești? Tu de mult trebuia să fii în pământ. Nu ca un mort, ci ca grâu, pentru ca prin tine Dumnezeu să dea viață acestei lumi. Aceasta este trimiterea.

 Pavel nu a făcut nici religie, nici biserică, și nimic altceva! Din el au făcut unii pavelism, și l-au făcut un fondator de creștinism! Pavel a dus țara lui Dumnezeu mai departe. Exact așa trebuie să ne uităm și noi la această carte!  Țara lui Dumnezeu. Pavel a fost parte a țări lui Dumnezeu. Și cine este țara lui Dumnezeu, nici nu poate vorbi despre nimic altceva decât despre țara lui Dumnezeu. Te dai pe tine însuți. Dacă tu ești țara lui Dumnezeu, ești sămânță, și nu știi să dai altceva. Tu nu vei zidi biserică, religie, sau cult. Tu vei zidi țara lui Dumnezeu. Cine este deja sămânță, nu mai știe să fie altfel! Așa de bine ar fi dacă am înțelege că aceasta este sarcina noastră!

 Nu numai despre Lege trebuie să vorbim. Ci mai întâi țara lui Dumnezeu, mai întâi țara lui Dumnezeu, tu să cauți doar țara lui Dumnezeu, tu să cauți numai pe Cristos, tu să cauți numai frații tăi, tu să cauți numai acea sămânță în care este viață! Nu prietenii lumești și fără viață... țara lui Dumnezeu, asta s-o cauți și toate ți se vor da.  

 Pavel a fost rob, ostatec când a sosit în Roma, și a locuit într-o locuință închiriată. Te face să zâmbești. Dintr-un rob un centru de misiune. Ce frumos sună, nu-i așa?  Nu! Dumnezeu a adăugat acestei vieți predate total, tot ce a fost necesar! Da, a putut să închirieze și locuință. Și dacă tu îți predai viața, și te debarci din vapor, prin apa rece, Dumnezeu îți va da totul! Pentru ca să mărturisești despre țara lui Dumnezeu.

 Spionii s-au dus să vadă, și au venit înapoi cu vestea. Viața noastră este altfel deja, pentru că noi nu mai trebuie să vedem. Noi trebuie doar să-l primim. În inimile noastre. Și dacă tu îl primești în inima ta pe Ieșua HaMașiah, Împăratul acestei Împărății, pe Unsul Mesianic atunci vor fi lapte și miere. Dumnezeu nu promite mai mult. Doar Canaan în care curge lapte și miere. Păi ție nu-ți este de ajuns?

Păi nu ajunge asta!

 Din istorisirea lui Pavel putem să învățăm foarte multe, vă și recomand să citiți istorisirea până la capăt, este un story fain! Pentru că atunci când a mărturisit despre toate, înainte de asta ce a făcut? A luat pâinea, și după ce a mulțumit a frânt-o...și după aceea a mărturisit. Pe acest vapor, tu cum trăiești pâinea frântă? Cum trăiești mulțumirea în starea ta de robie? Cum trăiești îndurarea, harul prin Cină? Pavel a frânt pâinea și apoi a mărturisit! Poate că înainte ar trebui să frângi pâinea? Ar trebui să mulțumești ? Pe vasul acesta pe care călătorim? Sau poate ar trebui să mulțumim lui Dumnezeu, că efectiv, noi nu mai aparținem de acest vas.

Deci cum stăm noi cu întrebarea pâinii frânte? Pentru că până când această chestiune nu este în rânduială, tu nu vei mărturisi! Cel mult vei fi un teolog bun. Da, atât!

 Pâine frântă! Pavel a frânt pâinea, a mulțumit, și mai este cineva care a făcut așa ceva. A frânt pâinea și a mulțumit. Și dacă privim la viața lui Pavel, el a frânt pâinea și în alte locuri.

 Și a frânt pâinea și a mulțumit, după care se poate sluji.

 Dacă pâinea frântă este a ta, și mulțumirea de asemenea, până și acestea arată faptul că ai lapte și miere! Pentru că pâinea frântă este nimic altceva decât jertfa, și mulțumirea împreună! Dacă acestea sunt în ordine în viața ta, atunci este miere și este lapte! Dumnezeu vrea să-ți dea doar atât. Miere și lapte!

Acesta este Canaanul de fapt.

 Viața ta poate să fie cu adevărat jertfă, pentru că te-ai pus cu adevărat acolo sus pe altar. Și poate să-ți fie viața plină de bucurie, și atunci poți să și slujești pe vapor, și nu te interesează nici că apa este rece, și nici Roma nu te interesează. Un singur lucru te interesează să poți povești, și să poți chema și pe alții în împărăția cerurilor. Și cine vine în această împărăție acela este nimeni altcineva decât fratele tău. Pe care nu trebuie să-l aduni din ceva stație subterană de metrou, pentru că asta nu este reclamă.

Dacă viața ta este sămânță, atunci va fi și spic. Dar pentru aceasta trebuie și tu să mori, trebuie să mori. Trebuie să slujești spre alții cu lepădare de sine. Și Pavel așa a făcut, și noi avem același drum.

 Shelah Lecha: trimite pentru tine!

 Știți asta a fost în Vechiul Legământ. Și a răsunat și în Noul! Doar că noi nu am auzit. Pentru că odinioară s-a auzit din ceruri acest lucru cu privire la Ieshua HaMassiah. Trimite-i pentru tine, trimite-ți ucenicii. A răsunat și pentru Moise, și a răsunat și pentru Ieshua. Unul este scriere veche, celălalt, aș spune că e natural...Pentru că Tatăl l-a trimis pe Ieshua HaMassiah să te trimită pe tine! Pe acel vas care navighează astăzi spre Roma.

 Să trimiți pentru tine! Ești ucenic? Atunci acest cuvânt Shelah Lecha, este cuvântul Domnului nostru, a lui Iesua HaMassiah: trimite pentru tine...

 Dumnezeu te-a trimis ca tu să le duci mesajul Lui. Pentru că El este Împărat.

Și dacă ți-a pus pe inimă această poruncă, să te supui Lui cu bucurie..

Miere, lapte, pământul Făgăduinței este al tău.

Traducerea: Bézi Gyöngyi

                                                                                                                                   

 


 

TOATE ARTICOLELE SCRISE DE PE PAGINILE NOASTRE WEB SE POT ABSOLUT GRATUIT DESCĂRCA, DUPĂ CARE SE POT TIPĂRI ȘI DISTRIBUI CU CONDIȚIA PĂSTRĂRII ÎNTEGRITĂȚII INFORMAȚIILOR

CONDIȚIILE DISTRIBUIRII SCRIERILOR SUB ORICE FORMĂ ESTE SĂ SE PĂSTREZE ÎN TOTALITATE NEALTERATE, NEMODIFICATE ȘI NETRUNCHIATE INFORMAȚIILE, CU MENȚIONAREA SURSEI ȘI ÎN EXCLUSIVITATE GRATUIT.


Copyright © 2005-2019 Comunitatea SHOFAR, comunitate evreiască mesianică a lui Jesua HaMassiah Serviciul JHVH NISSZI
http://kehilatshofar.com