.

Orbán Béla:

 

SEARA DE SEDER AȘTEPTARE ȘI PREGĂTIRE

Pesach 2014/5774

2014.04.11.

 

Bedikat hameț – Curățirea de drojdii


În familiile religioase, credincioșii evrei conform tradiției, practică și astăzi, în această zi căutarea amănunțită, cu lumina unei lumânări, a fiecărui colțișor de casă, nu cumva a rămas ascunsă vreo firmitură de pâine cu drojdie, sau vreun rest de mâncare cu conținut de drojdie? După terminarea curățeniei generale făcută în toată locuința, mai rămâne o ultimă căutare, acțiune în care este implicat fiecare membru al familiei, și mai în joacă, dar totuși este o acțiune cu scop instructiv foarte serios. Și copiii participă la această căutare, și este o mare bucurie pentru ei să găsească cele 10 bucățele de pâine, ascunse și foarte bine ambalate de către adulți. Tot ceea ce se găsește cu această ocazie ajunge să fie arsă în foc a doua zi.  Așa se face că la Întrebarea care se pune în seara de Seder, răspunsul e: „Am curățat tot ceea ce a fost cu drojdie..”. Seara de Seder, " Cina cea Mare " numai și numai astfel poate să înceapă, cu această mărturisire.


În curând este  Pesach, apoi Paștele Creștin... Seara de Seder este și o aducere aminte a ceea ce în creștinism se numește Ultima Cină. Legătura care este între cele două, este nu numai puternică, ci este vorba de similaritate. În afară de ceea ce iudaismul a adăugat pe parcursul timpului. Deci este vorba de același lucru, și totuși diferit...


Ca evreu poți să-ți amintești de Exod, dar ca om din alte neamuri poți doar să te gândești cu mulțumire în inimă, că Cel Veșnic a scos un popor din Egipt, și l-a rânduit să fie mărturie, l-a rânduit și l-a ales să învețe pe alții, pe toate celelalte popoare.


Ca un urmaș al lui Cristos, în calitate de mesianic trebuie să ne amintim, prin Ultima Cină, de promisiunea împlinită a lui Dumnezeu, de Înviere și de faptul că de atunci încoace Ieșua HaMașiah, adică Isus este Cristosul, și astăzi trăiește, și domnește ca Unsul și Împăratul Mesianic.


Iar dacă ești evreu mesianic atunci acestea două, trebuie să  devină împreună o sărbătoare. Pentru că Voia și Planul Dumnezeului Veșnic astfel devine unitară, completă și continuă. Cu noi, prin noi, și cu toți aceia care au devenit parte a Trupului lui Cristos prin Har și Răscumpărare.
Evreimea mesianică reprezintă deci legătura dintre trecut și prezent, legătură și continuare. Ei sunt cei care poartă povara și slujba alegerii, și uneori bucuria și binecuvântările acestei slujiri, și sunt cei care continuă sub domnia lui Ieșua HaMașiah, tot ceea ce Dumnezeu a încredințat Poporului Său. Sunt o verigă în Poporul lui Dumnezeu, verigă, care leagă continuitatea veșnică în Planul lui Dumnezeu.


În curând este seara de Seder...
Hagada evreiască (povestirea) va răsuna atunci când va fi citită în fiecare familie evreiască. Finalul povestirii vorbește despre o așteptare, despre sosirea lui Ilie.


În curând Ultima Cină...
Tradiția, hagada creștină despre Ultima Cină vorbește prea puțin despre vestea Legământului înnoit.  Însă cu atât mai mult despre doliu, despre Vinerea Mare, despre cruce, toate astea în timp ce își manifestă mila față de Isus pe care l-a redus la statutul lui de om. Deși cristologia nu este antropologie!


Ceea ce putem experimenta, vedea, mai mult putem simți este că  Sederul evreiesc  privește în trecut, iar prezentul, și mai mult viitorul, este o depărtare misterioasă. Paștele creștin s-a rupt de trecut, ca urmare s-a rupt și din planul de timp al lui Dumnezeu...


Totuși, rămânând la tema discutată acum, datorită actualității ei trebuie să mă opresc să îndeplinesc datoria în aceste ceasuri dinainte de Seara de Seder. Trebuie să pun întrebarea:    mai este ceva cu drojdie în căminul tău? Și inima ta poate să fie căminul tău, pentru că și inima ta are ușă. Căsnicia ta, familia ta, comunitatea ta la fel. Te duci să sărbătorești, să faci un chef, între oameni necurați, despre care pot să spui că sunt păgâni? Sau poate ai făcut a adunare, sau conferință pe tema Pesachului?  


Sederul evreiesc este aducere aminte, mulțumire. Seder creștin nu este de fapt, doar spectacolul de-a patimilor Lui.  

Sederul evreiesc mesianic? Mulți, care ar fi în situație, și ar fi îndreptățiți să-l țină, din păcate știm foarte bine că este cu atât mai rar.  În cel mai bun caz se reduce la o copiere filosemită...?

Pe ori care dintre ele o practici, să fie înainte de toate  acțiunea de curățire a „hamețului”. Oprește-te și fă curățenie! Lumânarea aprinsă să lumineze până și cel mai ascuns colțișor al vieții tale! Iar când vei găsi ceva cu drojdie să o împachetezi bine- nu cumva să cadă vreo firmitură- și apoi arde-o în foc! Cercetează tot teritoriul care care îți aparține, și face parte din responsabilitatea ta, toate în lumina Cuvântului! Atunci vei vedea și firmitura care poate să facă totul să fermenteze, pentru că păcatul infectează. Păcatul este cel care face din vin oțet, și din bucurie face plânsete.
Fă curat pentru că în căminul tău sosește Cel mai mare Musafir! Împăratul! Și în seara aceasta El va întreba: ai curățat totul? El, Cel care va sta în cel mai important loc al mesei. Toate întâlnirile cu El încep cu această întrebare. Să fie deci sărbătoarea: Sărbătoare. Nu strica Sărbătoarea cu copii de seder omenești, sau cu tradiții false de paști. Lumina  „ lumânării” să îți arate tot ce este păcat și murdărie, și care ca și drojdia lucrează păcatul în ascuns. Nu  „ lumânarea” te va conduce în astea ci Tu ești cel care trebuie să apuci Cuvântul lui Dumnezeu și să-l folosești, să-l aprinzi, să-l ții, și să-l utilizezi. Dacă ești încă copil în credință, și cunoaștere, acceptă slujirea matură a unui membru al familiei lui Cristos, care va ține lumânarea să fie lumină să se vadă fărâmiturile, acceptă-i slujirea, responsabilitatea pe care o are în ceea ce privește familia ta, și comunitatea ta. 

Poate că ai ținut deja în mână fărașul și mătura, și păcatele mari le-ai aruncat afară. Dar acuma este timpul  în care misiunea ta este: mai multă Lumină, mai mult pe genunchi, mai multă căutare.
Poate că exact modul fals de a sărbători trebuie ars? Și în locul meselor false de Seder, în locul chefurilor, și conferințelor trebuie să fii acasă? Acasă în tine, în căsnicia ta, în familia ta?   Cu siguranță! Rânduiala Pesach-ului se referă la familie, la acasă, la cămin, și conform rânduieli exacte pe care l-a dat Cel Veșnic. Lumina „ lumânării” pregătește, și ajută exact acest lucru.

Mâine e sâmbătă, sâmbăta minunilor. Sâmbăta Mare (Șabat HaGadol). În această zi, în clipele porniri la drum, minunile exodului și mărturiile erau deja în curs. Vă doresc tuturor să trăim aceste minuni. A doua zi, duminică va urma ultima pregătire înainte de final, căutarea fărâmiturilor cu drojdie și încheierea curățeniei. Vă doresc tuturor să nu săriți peste acest pas important, înainte de Sărbătoarea cea Mare.   

Apoi mai este ceva înainte de debutul serii de sărbătoare și anume  "Postul întâilor născuți". Este vorba de amintirea ultimei plăgi teribile peste egipteni, atunci când fiecare întâi născut al egiptenilor a murit,dar al evreilor nu. Și astăzi este valabil pentru întâii născuți. Iar dacă este valabil, atunci este așa pentru toți. Pentru că în Trupul lui Cristos toți suntem deja întâi născuți.  Întâi născuți datorită nașterii din nou.


Să stăm deci în liniște, și să ne amintim de cei care trăiesc, dar sunt morți!  De „egiptenii”, care la  „Ultimul exod” nu vor rămânea  în viață, și nu vor avea parte de Seara aceea Mare de Seder  când vom fi sosit în Casa Tatălui acasă... Să stăm în post și rugăciuni fierbinți pentru ei, înainte de Marea Întâlnire, iar în calitate de întâi născuți să aducem jertfe de mulțumire pentru sângele Lui care e nu numai semn pe noi, ci și har răscumpărător pentru Viață.


Fă curat deci ! Înainte de fiecare întâlnire, și mai cu seamă înainte de întâlnirea de Pesach. Să arzi tot cea ce poate să fermenteze, să infecteze, ceea ce este necurat. Mulțumește lui Dumnezeu, și roagă-te pentru alții. Pentru că la Masă sunt multe locuri goale, și mai mulți se simt bine în  „Egyiptul” lor.

Astfel vă doresc o întâlnire binecuvântată cu Domnul Universului, așa vă doresc o Seară de Seder completă, care își amintește nu numai de trecut, sau este rupt de trecut. O Întâlnire care este o mărturie veșnică a unui proces continuu, mărturie a Voii lui Dumnezeu, a împlinirii Cuvântului Său, Cuvânt la care să ne putem aminti mai bine în această zi, și să fim mărturie înaintea Lui.


Traducerea: Bézi Gyöngyi

                                                                                                                                   

 


 

TOATE ARTICOLELE SCRISE DE PE PAGINILE NOASTRE WEB SE POT ABSOLUT GRATUIT DESCĂRCA, DUPĂ CARE SE POT TIPĂRI ȘI DISTRIBUI CU CONDIȚIA PĂSTRĂRII ÎNTEGRITĂȚII INFORMAȚIILOR

CONDIȚIILE DISTRIBUIRII SCRIERILOR SUB ORICE FORMĂ ESTE SĂ SE PĂSTREZE ÎN TOTALITATE NEALTERATE, NEMODIFICATE ȘI NETRUNCHIATE INFORMAȚIILE, CU MENȚIONAREA SURSEI ȘI ÎN EXCLUSIVITATE GRATUIT.


Copyright © 2005-2019 Comunitatea SHOFAR, comunitate evreiască mesianică a lui Jesua HaMassiah Serviciul JHVH NISSZI
http://kehilatshofar.com