Jáákov, Béla Orbán

 

Isus Cristos sau Ieșua HaMașiah?


 

Acum șapte ani am intrat prima oară în viața mea într-una din sinagogile din Budapesta. Pentru că sinagoga nu este în partea care se numește Pesta a Budapestei, mi-ar fi fost greu să explic vreunui evreu religios cum am ajuns acolo, pentru că este știut că evreii nu călătoresc sâmbăta.  Totuși am ajuns acolo, împreună cu soția mea, într-o zi de iarnă.
Bătrânul rabin șef, un om foarte amabil, s-a uitat la mine ca la un kohen ( descendent al unei familii preoțești) tocmai de aceea mi-a acordat onoarea să citesc primul din Tora (cele 5 cărți ale lui Moise) versetele care se citeau în acea săptămână. Nu am acceptat... După câteva minute n-a provocat din nou trimițând șamesul(”slujitorul templului ”) la mine și invitându-mă  să fac alia ca și levit.Am refuzat în liniște și această chemare...
A urmat apoi chemarea care este făcută pentru oricine este un membru al poporului ales și în această calitate are onoarea să împlinească liber această slujbă și să citească textul Torei.Deci din nou a venit omul la mine și m-a întrebat: fac parte din Popor? Ca și izraelit accept în sfârșit această chemare?   Și poate ca am și roșit, dar oricum îmi era foarte cald, și am fost și trist pentru că eram acasă, m-au onorat cu această chemare și eu ....am refuzat din nou. Ajuns la acest punct desigur că toată lumea și-a îndreptat ochii spre mine. La sfârșitul slujbei de închinare primul lucru pe care l-am făcut a fost să mă îndrept ață spre biroul rabinului șef, pentru discuții personale, mai precis pentru ca să explic comportamentul meu. Văzând toate cele întâmlate și dragostea pe care mi-au arătat-o, nu am vrut nicidecum să-l fac pe acest om în vârstă să fie dezamăgit de mine, și nici nu aș fi vrut să fie între noi vreo ciocnire sau neînțelegere.  De aceea i-am zis:
- Domnule Rabin Șef ! Înainte ca să discutăm orice eu aș vrea să clarific un lucru și anume faptul că Domnul meu este Isus Cristos și ca evreu eu cred în El !
Răspunsul a fost răspicat și surptinzător în același timp: -
Nu cumva să spuneți asta !! - Dar de ce? - Pentru că acel om care este numit grecește Isus, are un nume evreiesc onorabil! Iar un frate evreu se adresează altui evreu în limba poporului său și astfel îi rostește  numele ! Deci acest om se numește în evreiește Jeshua ben Josef, sau Jeshua HaMassiah !

Am simțit că aerul din cameră a înghețat, și inima aproape că mi s-a oprit, pentru că era ultimul lucru pe care l-am așteptat de la un rabin evreu. Aș fi vrut să scap cu o întrebare din situația care s-a creat, și l-am întrebat: -
Dumneavoastră de unde știți asta? - De acolo că și eu citesc B'rit Hadasa (Noul Legământ) și anume în fiecare zi câte un capitol !-Bine, și totuși de ce? -Pentru că este o carte foarte interesantă și plină de moralitate și învățături.
Îmi reamintesc și astăzi acest episod cu zâmbetul pe buze. Au mai trecut vreo două săptămâni și a fost nevoie să fiu din nou acolo la o slujbă de închinare. Când a început citirea Torei am simțit din nou ”pericolul” că voi fi invitat să fac alia. După chemarea primului om la citirea Torei  am ieșit într-o încăpere alăturată, după care am revenit și m-am adâncit în citirea pasajului atât de tare că aproape am intrat sub bancă.  Eram absorbit de citirea Scripturii cînd mi s-a părut că trece un interval de timp lung în care s-a făcut liniște.Și înainte ca să privesc în jur, am simțit o mână blândă pe umărul meu, și un om amabil mi s-a adresat:
nu-i așa că acuma sînteți liber să citiți Tora ? Am răspuns afrmativ.  Și atunci s-a întâmplat în acea clipă întâlnirea Cuvântului Viu care locuia în mine cu  cuvintele scrise ale Torei   din  sinagoga aceea a Budapestei. Toată lumea știa Cine este în inima mea.   Ce s-a întâmplat între timp cu Rabinul Șef ? A trecut de câțiva ani în veșnicie....Îl iubea  pe Dumnezeu și zilnic căuta adevărul. Cred și nădăjduiesc că dragostea lui Dumnezeu i-a și arătat Dragostea Lui și Dreptatea Lui adică pe Ieșua HaMașiah.De atunci încolo foarte rar se întâmplă că îl numesc -în special pentru alții, pentru ca să înțeleagă, despre cine vorbesc, pe Ieșua HaMașiah cu numele de Isus Cristos.

Mulțumesc lui Dumnezeu pentru fratele meu evreu și pentru învățătura lui. Și zâmbesc între timp pentru că un ”necreștin” și totuși un om aparținând Poporului Ales m-a ânvățat numele lui Ieșua !


Copyright © 2005-2012 SÓFÁR, Jesua HaMassiah-ban hívő ZSIDÓ KÖZÖSSÉG
JHVH NISSZI Szolgálat


 

 
2012.04 25 Traducere: Gyöngyi
 
 

Copyright © 2005-2019 Comunitatea SHOFAR
http://kehilatshofar.com