.
 
MEZUZA

            Autor Orban Bela

Intelesul original al cuvantului “mezuza” este: usiorul usii. (Exod. 12:7) Se refera la textul din Tora scris pe un pergamen, respectiv la tocul protector al acestuia, care este asezat in caminele evreiesti pe usiorii usii in partea dreapta, inclinat spre intrare.

            Prescriptia asezarii Mezuzei se gaseste in textul Torei : “ Asculta Israele, Adonai este Dumnezeul nostru, Adonai este unul!...si scriele pe usiorii usii si pe portile  casei tale. “ (Deuter. 6:4, 9)

            Se pune pe usiorii usii unei incaperi de locuinta permanenta, exceptie facand: baia, camara, toaleta etc. de obicei amplasata in treimea superioara a tocului de usa, in asa fel incat sa poata fi accesibila totdeauna. Tocul poate fi confectionat din metal, lemn, plastic, piatra, acest lucru fiind neesential. Specificul Mezuzei este litera SIN scrisa pe ea, litera care este prescurtarea lui SADDAI, respective scrierea completa a acestui cuvant. Acest cuvant are mai multe traduceri:

-         SADDAI = Atotputernic, unul dintre numele Celui Vesnic. Astfel simbolizam faptul ca incaperea este sub protectia Lui.

-         Somer Dalet Yisrael = Pazitorul usilor lui Israel,

-         Trimitere la Psalmul 91 : “…locuiesc la umbra aripilor lui Dumnezeu.”

 

Esenta Mezuzei se afla in interiorul ei: o foaie de pergamen inscriptionata pe 22 de randuri cu 2 citate:

-         Sema Yisrael …Asculta Israele …(Deuter. 6:4-9)

-         Vehaia…” Si se va intampla …( Deuter. 11:13-21)

 

Sema declara unicitatea lui Dumnezeu, unicitate de care ne si amintim, iar Vehaia vorbeste despre promisiunile si binecuvantarile  lui Dumnezeu, de care ne putem bucura daca implinim poruncile Lui.

Stramoasa Mezuzei o gasim la exodul din Egipt, cand fiii lui Israel au fost salvati de Nimicitor prin sangele pus pe usiorii usilor. Unii sunt de parere ca acest semn al sangelui a fost lasat ca mostenire pe fiecare locuinta evreiasca oferind protectie impotriva oricarui rau. Se pare ca citatul Torei de pe pergamenul din interior sprijina aceasta parere.

Pe langa faptul ca este un “protector “, Mezuza constientizeaza in noi credinta intr-un singur Dumnezeu, atunci cand intram sau plecam din locuintele noastre. Asta pentru ca la iesirea sau intrarea noastra atingem textul Torei.

Cea mai veche Mezuza gasita pana acum dateaza din primele secole. S-au gasit intre descoperirile arheologice din Qumram, Josephus Flavius de asemenea o aminteste ca pe un vechi obicei evreiesc.

Asezarea Mezuzei pe usiorii de la intrare, este parte importanta din ceremonia consacrarii casei ( hanukat habait) caci astfel casa se va pune sub protectia lui Dumnezeu, cu conditia ca cei ce o locuiesc sa respecte poruncile date de Dumnezeu.

Binecuvantarea care se rosteste cu acest prilej :

 

“ Baruch ata Adonai, Eloheinu Melech HaOlam, aser kidsanu bemitzvotav vetzivanu likboa mezuzah.”

“ Binecuvantat sa fie Dumnezeul nostru Vesnic, Imparat al Universului care ne-ai sfintit cu poruncile tale si ne-ai lasat randuiala punerii mezuzei”

 

            Cu multi ani in urma am fost la o rudenie in Samaria( Somron), acesta avea pe usa de la intrare si pe toate usile de la toate incaperile locuintei case mezuze. Pentru mine a fost ceva natural ca la intrare sa ating mezuzele, aratand si recunoscand cu aceasta faptul ca aceasta locuinta este sub autoritatea Celui Atotputernic. ( El Saddai). In mod interesant acest gest arata spre acoperirea care si astazi ma insoteste, oriunde ma duc merg cu El….Pace si odihna, impreuna cu sentimental protectiei se unesc in mine, caci pe teritoriul majestatii Lui Dumnezeu doar protejat pot sa fiu chiar si in somn…NU SUNT PE TERITORIU STRAIN SI NU SUNT SINGUR !!

 

S-a intamplat odata insa ca am ramas surprins, si am inceput sa ma gandesc la acest lucru …intrand in casa am atins deci Mezuza cu mana dreapta ( nu ca si un fetis sau ceva miraculos…) iar la plecare inainte de pornire in oras, cu mana stanga care e mai aproape de inima am atins-o si chiar am mangaiat-o. Mi-au spus atunci ca nu ar trebui sa fac asta… Am ramas eu insumi surprins de raspunsul care mi-a venit:

- De ce, acolo unde ma indrept nu este sub autoritatea lui El Saddai?

            Astfel atunci cand am iesit cu acest gest am aratat ca si afara vreau sa recunosc si sa accept domnia Celui Atotputernic… si astazi asa doresc, as dori sa fie binecuvantata intrarea si iesirea mea oriunde. Dar acest lucru se poate intampla doar daca traim Legea Lui Dumnezeu oriunde, si oricand doar un singur Domn si Dumnezeu avem.

Pe pergamenul din Mezuza aceste lucruri stau scrise. Sulul KLAF- ului la intrarea si la iesirea noastra ne atentioneaza: “Daca cu supunere veti asculta poruncile Mele…”Deuter. 11:13-21. atunci Cel Atotputernic va fi cu tine…

In inima omului care umbla cu Cristos cu Legea in supunere este pecetluita litera SIN ..pe usa inimii lui. Afara si inlauntru deopotriva…, oriunde traieste si se afla.

Un alt inteles al Mezuzei este : rotitor, care se roteste.

In vechime marginea usii era un stap care unea plafonul cu podeaua, si fixate fiind in aceste daua puncta dadea posibilitatea deschiderii si inchiderii complete a usii, functionand ca un ax. Se naste astfel intrebarea, la care trebuie sa ne gandim: cine este singurul, care punct de rascruce, este “axul “ vietii noastre? Ce semnificatie are pentru noi Mezuza?

Unde putem sa punem o Mezuza?

Salvit sa fie Dumnezeu, ca tot mai multi dintre noi se muta in case sau locuinte noi. Se naste intrebarea: pe orice locuinta se poate pune acest semn, litera SIN?  Prima litera a numelui lui Dumnezeu (SADDAI) ca semn si ca marturie?

In primul rand e intrebare pentru mine..Daca cineva nu este liber de oricine, de parinti, sau de oricine, si altcineva pretinde asupra lui control, atunci este indreptatit sa predea (si ) locuinta lui Dumnezeu? Pentru ca daca cineva ma trateaza ca pe sclavul lui, atunci si toata proprietatea mea este sub stapanirea acelui om…Cu alte cuvinte o persoana care este in robie sub stapanire “doar “ Iezabelica, poate sa decida liber? Sau mai intai ar trebui sa devina liber pentru ca liber fiind sa poata pune orice in mainile lui Dumnezeu?

 

De ce trebuie sa punem o Mezuza?

Tot ceea ce ia nastere in inima unui om si devine decizie, trebuie sa ia fiinta si in lumea fizica, pentru ca astfel si ceilalti sa vada. Adica spiritualul trebuie sa devina cuvant rostit, si trebuie sa devina fapta palpabila. Daca nu s-ar intampla asa, atunci si casatoria, prezentarea copiilor, imersiunea si multe altele ar fi lucruri inutile, pe considerent ca acestea s-au petrecut inaintea lui Dumnezeu..  Dar unde sunt martorii, certitudinile si semnele vizibile?

Nu ne-am nascut intr-o pestera sa fim lilieci, ci oameni care sa arate lumii marturia- certitudinea lui Dumnezeu!!

Da chiar si o verigheta poate sa te protejeze de curvari, pentru ca e un semn care arata ca am decis sa am un partener. Si Mezuza este o decizie vizibila si o marturie de credinta, care in primul rand devine realitate in inimile noastre. Totodata este semnul vizibil al apartenentei mele la poporul meu evreu…

 

Traducere de Bezi G. 

Copyright © 2005-2019 Comunitatea SHOFAR
http://kehilatshofar.com