.

Orban Bela - Bodnar Eszter:

 

Seara de Seder

-ordinea din seara înainte de Peszach-

 

 

În seara din înaintea zilei de 15 a luni Nissan, adică în 14 Nissan începe  sărbătoarea Peszachului. Această seară se numește seara de Seder (lel seder).
Cuvântul seder înseamnă ordine. Această seară se mai numește și seara de veghe, noaptea vegherii  (lel shimurim).
" 42. Noaptea aceea trebuie prăznuită în cinstea Domnului, pentru că atunci i-a scos din ţara Egiptului; noaptea aceea trebuie prăznuită în cinstea Domnului de toţi copiii lui Israel şi de urmaşii lor." ( Exod 12, 42)

Desfășurarea acestei seri este condusă de  hagada ( relatare n.tr.) o carte care este scrisă în mod special pentru această ocazie, și în esență în această carte sunt cuprinse toate momentele parcurse ale sărbătorii: ce, când, cum, și de ce trebuie să facem ceea ce facem. Pe baza acestei relatări se întâmplă transmiterea tradiției, și povestirea ei: cum anume Și-a scos poporul Dumnezeul cel Veșnic de pe pământul robiei, cum a devenit poporul evreu un popor, o națiune. Pe lângă acestea pentru că "în fiecare generație, omul are responsabilitatea să se considere ca și când el personal ar fi ieșit din Egipt" (citat din Hagada de Pesach) de aceea toată lumea trebuie să trăiască în mod personal experiența eliberării. Trebuie să ne aducem fiecare aminte de Egiptul nostru...

Pe masa de sărbătoare se găsesc următoarele:
- un platou de seder
- vin (simbolul mulțumirii)
- o cupă mare și frumos ornată (cupa lui Ilie/ Elijahu)
- un bol cu apă sărată (simbol al lacrimilor)
- trei foi de pască ( matza)
- lumânări de sărbătoare


Pe platoul de seder se găsesc următoarele:
- în stânga sus un ou fiert (beța), care simbolizează jertfa care se aducea la Templu cu prilejul acestei sărbători, și în același timp este și simbolul doliului, pentru că Templul fizic nu mai este...
Oul mai simbolizează și starea efemeră de trecere, dar și un nou început, nașterea din nou.
- în dreapta sus o bucată de carne prăjită (zroa), care simbolizează jertfa mielului adus la Templu. Mai are semnificația și de brațul întins, pentru că"...ne-a scos Dumnezeu de acolo cu mână întinsă și cu braț puternic..." (Deuteronom 26,8 )

- în mijloc se găsește iarba amară (maror), care de obicei este hreanul

- sub acesta este haroset, adică un amestec din măr, nucă,vin și scorțișoară, care ne aduce aminte de ,,mortarul” cu care strămoșii noștri au fost nevoiți să lucreze în timpul robiei lor,

- la stânga jos sub hrean ceva care să fie vegetal (karpas) și care poate să fie țelină, ridichi, cartofi fierți. Simbolul primăverii, a veșnicei înnoiri.

- tot jos mai avem iarbă amară (maror), care simbolizează amărăciunea vieții din Egipt.

Pe parcursul serii se beau 4 pahare de vin în amintirea faptului că: Dumnezeul cel Veșnic ne-a eliberat, ne-a răscumpărat, ne-a scos, și ne-a primit să fim popor al Său.

Iar noi ridicăm și paharul lui Ilie, care este un pahar al mulțumirii, al așteptării lui Mesia, putem să-l ridicăm pentru că ne-a condus în pământul Canaan. Adică pe teritoriul chemării, slujirii noastre...


Oare se poate ține  ,, Seară de seder creștină”?

De prea multe ori am văzut că nu numai în locuri și timpuri ne sfințite, profane au organizat creștini Cină de seder. Mai mult au schimbat esența acestei seri și au amestecat ceea ce este creștin cu ceea ce este evreiesc...

Tocmai de aceea se naște întrebarea:
-  pur și simplu cine poate să aibă ca sărbătoare Seara de Seder?
-  oare se poate sărbători o sărbătoare dată Poporului Ales,cu același drept și de către alte neamuri? Sau mai mult se poate fura această sărbătoare? (exemplu Purim, Hanuca..etc...)

Cu referire la Sărbătoarea Azimelor și a modului cum să se desfășoare aceasta, Dumnezeu a lăsat o descriere detaliată și foarte precisă, descriere care se poate citi în Exod 12: 43-49.  

- Nici un străin să nu mănânce din ea...

Poporul Ales este poporul lui Dumnezeu. Fie că e răscumpărat, fie că încă nu l-a primit pe Răscumpărător în persoana lui Jeshua HaMassiah (Isus Cristos). Cei dintre alte neamuri datorită lui Jeshua HaMassiah, prin naștere din nou pot să devină parte a Poporului lui Dumnezeu. Iar acest lucru doar atunci devine realitate, când domnia lui Jeshua devine reală în viețile lor, și în ascultare, supunere față de El, acceptă exact aceleași Legi pe care le-a dat Dumnezeu Poporului Ales, Legi pe care Dumnezeu, prin Jeshua, le-a făcut cunoscute lumii din nou. Îmbogățit cu Harul, prin singura Sa jertfă, adusă o dată și pentru totdeauna Jeshua a oferit fiecărui om această răscumpărare, în așa fel încât fiecare om să poată să facă parte din Poporului lui Dumnezeu, prin acceptarea acestei răscumpărări.  

Atâta timp, cât oricine nu a acceptat Legea lui Dumnezeu, împreună cu harul, și/sau nu acceptă poporul evreu și chemarea acestuia, sau s-a întors la Dumnezeu dar nu s-a născut din nou: rămâne străin.

Și aici nu este vorba să devii evreu, ci în locul eticii, moralei și standardelor de comportament creștin, în locul acestora este vorba de reinstaurarea Legilor lui Dumnezeu, Legi care au fost date prin  Poporul Ales.
În același timp, acceptarea Legii este calea spre răscumpărarea și harul, care s-a născut în și pentru poporul evreu, și prin Jeshua a fost mai întâi oferită Poporului Ales.
Această oferire nu a putut fi acceptată – din cauza păgânilor- doar pentru un timp, de către Popor, dar acest har și răscumpărarea este tot mai mult înțeleasă și cunoscută în lumea întreagă de către poporul evreu: în persoana lui Jeshua HaMassiah nazarineanul...

Starea de străin încetează în momentul în care un om nu doar că recunoaște ci și acceptă nevoia altoirii în și a realtoirii: iar creștinismul se hrănește din rădăcinile date evreilor. 

Ce anume face ca un om să fie străin...?

- dacă nu este tăiat împrejur...( Exod  12:44)
Dacă nu are inima tăiată împrejur...
-  dacă e venetic sau simbriaș... (v. 45)
-  nu este în ordine apartenența lui...are două identități, sau dacă este evreu doar cu numele...
-  dacă nu aparține "Casei "(adică lui Jeshua HaMassiah) în totalitate, ci slujește doar în mod religios pe Dumnezeu, și nu slujește cu toată viața predată lui Jeshua HaMassiah.
Astfel, deși este religios, și slujește și lui Dumnezeu, totuși nu aparține de Trupul lui Cristos, acolo unde nu poate să fie doi Domni, sau două spirite...


Să nu mixeze nimeni:
- amintirea ieșirii din Egipt, adică seara evreiască de Seder, cu amintirea Ultimei Cinei.
- ieșirea este o sărbătoare a evreimii, iar Ultima Cină este a tuturor, celor care au acceptat răscumpărarea lui Jeshua HaMassiah și domnia Lui în viețile lor..

Se pare că Sărbătorile Domnului, și sărbătorirea lor, toate acestea trebuie clarificate, pentru că oameni din alte neamuri bazându-se pe descoperiri profetice ,,mimează” starea de evrei. Cu alte cuvinte fără să-și dea seama mint că sunt evrei..

Dar atunci ce fel de spirit profetic este acel spirit?
Și ce fel de spirit profetic este acela care nu cunoaște luna Nisan, și zilele rânduite din această lună...?

În mod evreiesc după calendar creștin..?
Și pe deasupra în încăperi unde exact antisemitismul și aproape ura față de evrei, dar în mod absolut sigur desconsiderarea lor funcționează, și biserici necreștine exact în seara de Seder își aduc aminte de Ultima Cină....?
Filosemitismul și sărbătorirea sederului este o consecință a teologiei  de înlocuire, sau este o ușă deschisă spre aceasta!

 

 

 


Traducerea: Bézi Gyöngyi

                                                                                                                                   

 


 

TOATE ARTICOLELE SCRISE DE PE PAGINILE NOASTRE WEB SE POT ABSOLUT GRATUIT DESCĂRCA, DUPĂ CARE SE POT TIPĂRI ȘI DISTRIBUI CU CONDIȚIA PĂSTRĂRII ÎNTEGRITĂȚII INFORMAȚIILOR

CONDIȚIILE DISTRIBUIRII SCRIERILOR SUB ORICE FORMĂ ESTE SĂ SE PĂSTREZE ÎN TOTALITATE NEALTERATE, NEMODIFICATE ȘI NETRUNCHIATE INFORMAȚIILE, CU MENȚIONAREA SURSEI ȘI ÎN EXCLUSIVITATE GRATUIT.


Copyright © 2005-2019 Comunitatea SHOFAR, comunitate evreiască mesianică a lui Jesua HaMassiah Serviciul JHVH NISSZI
http://kehilatshofar.com